Problemet

Som kiropraktor er jeg specialist i at undersøge og behandle de fleste muskel- og skeletlidelser.

De problemer en kiropraktor ofte hjælper patienter med er smerter, stivhed og begrænset bevægelse i led, muskler eller sener i hele kroppen. Det kan dreje sig om akutte eller længerevarende episoder og det kan opleves som kraftige smerter eller lette gener når du laver bestemte ting. Der kan også opleves symptomer andre steder i kroppen samtidigt f.eks. i arme, ben eller i hovedet.

Hovedpine og symptomer fra nakke og skuldre er også problemer som mange får succesfuld behandling for hos en kiropraktor.

Det at ondt i kroppen over længere tid eller, at man døjer med kroniske smerter, kan være endnu en årsag til at man søger hjælp hos en kiropraktor.

Når behandlingen kan hjælpe dig til at få mindsket din samlede oplevelse af smerte i kroppen, kan det give dig mere overskud til at lave de aktiviteter, der giver glæde, kvalitet og mening i dit liv.

Undersøgelsen

Ved første besøg i klinikken afsætter vi god tid til, at du fortæller om det helbredsproblem, der generer dig. Vi taler om, hvordan problemet påvirker dig, dine hverdagsaktiviteter i arbejdet og fritiden. Vi taler også om dit generelle helbred, om dine andre sygdomme, tidligere skader eller behandlinger. Du må gerne give mig et overblik over din medicin, når vi taler sammen og om, hvis du har fået foretaget røntgen eller scanningsundersøgelse af skelettet tidligere.

For at jeg bedst kan vurdere dit problem og finde et behandlingstilbud, der passer til netop dig, er disse oplysninger meget vigtige.

Selve undersøgelsen i klinikken vil foregå ved, at jeg mærker på din krop og ser hvilke bevægelser, der er lette for dig og hvilke, der giver dig dine symptomer. Jeg undersøger funktionen i nerver, muskler og led i de dele af kroppen, der kan have betydning for dit problem. Desuden vil jeg i nogle tilfælde lave yderligere undersøgelser, f.eks. måle blodtryk og puls eller undersøge balance og ansigtsnerver.

Efter undersøgelsen taler vi om, hvad diagnosen er og hvilke muligheder du har for at få behandling for det. Hvis det er nødvendigt, kan jeg kontakte din læge, sygehus eller røntgenafdeling for at du får den bedste hjælp.

Sundhedsstyrelsen har kliniske retnignslinjer omkring bedst anbefalede behandling for en række lidelser i muskel- og skeletsystemet f.eks. discus prolaps, slidforandringer i ryggen, knæ og hofter, hold i ryggen samt spinalstenose. Disse behandlingsområder er en kiropraktors kerneopgaver.

Behandling

Der er mange muligheder for at lindre smerter og nedsat funktion i muskel-skeletsystemet.

Led-frigørende behandling med ”knæklyde” er nok det en kiropraktor ofte er kendt for, men der findes mange andre måder at få led og muskler til at arbejde bedre og mere smertefrit på.

Jeg anvender forskellige teknikker med tryk, stræk og træk af led, sener og muskler – og selvfølgeligt også de hurtige korte og præcise bevægelser, der kan fremkalde en klink-lyd fra leddet, der behandles.

En andens vigtig del af behandlingen er at hjælpe dig til at håndtere dine – forhåbentligt forbigående – problemer i hverdagen.

Træningsøvelser er i mange tilfælde en vigtig og velafprøvet vej til bedring. Når jeg hjælper patienter med træningsøvelser, tager jeg ofte udgangspunkt i, hvilke aktiviteter du i forvejen kan lide at lave og som er lette at få indarbejdet i dit hverdagsprogram. Vi er alle forskellige og jeg fokuserer på det du foretrækker.

Et typiske behandlingsforløb for hyppigt forekommende problemer ved en kiropraktor strækker sig typisk over 4 – 6 behandlinger. Der kan både være behov for kortere eller længere forløb afhængigt af, hvilket problem der skal behandles.

Afslutning af forløbet

Undervejs eller senest når dit behandlingsforløb afsluttes, foreslår jeg dig, at jeg kontakter din læge med et kort resume af dit problem og din tilstand. Dette er for at sikre dig den bedste sammenhæng i dit sygeforløb. Den praktiserende læge er i sundhedsvæsenet tovholderen for dine helbredsproblemer.